Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir. Arjinin, Kardiyovasküler fonksiyonların iyileştirilmesi başta olmak üzere kan akışının düzenlenmesi, bağışıklık sistemine destek vermesi, göğüs ağrısı tedavisinde kullanılması gibi pek çok işleve sahiptir.
Arjinin pek çok faydası olabileceği gibi bazı durumlarda zararları da olabilir. Bu nedenle vücuttaki arjinin miktarının tespit edilerek uygun bir şekilde takviye yapılması gerekebilir.
Bu içerikte arjinin nedir, ne işe yarar, faydaları ve zararları, nasıl kullanılır, boy uzatır mı gibi soruları yanıtlayacağı. İşte arjinin içeren besinler ve daha fazlası…
Arjinin, nitrik oksit üretimine katkı sağlayan bir aminoasit olduğundan dolayı damar genişletici etkisi bulunmaktadır. Bu etki, doğru bir şekilde kullanıldığında kalp sağlığını destekleyerek kan dolaşımını artırabilir. Ek olarak arjinin, protein sentezi ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarını da iyileştirmektedir.
Ancak arjinin takviyelerinin aşırı kullanılması sonucunda zararlı etkiler de görülebilecektir. Bu nedenle mide ağrısı, düşük kan basıncı, ishal ve alerjik reaksiyon gibi yan etki durumlarında mutlaka uzman hekime danışılmalıdır. Böbrek ve karaciğer sorunu olan bireylerin de arjinin kullanırken dikkatli olması gerekir. Tüm bu bilgilere uzman hekiminiz önermeden arjinin takviyesi almanız, zararlı etkilere yol açabilmektedir.
Arjinin genellikle takviye formunda kullanılır. Ancak arjinin takviyelerinin boy uzattığına dair net kanıtlar bulunan herhangi bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle sadece boy uzatma amacıyla arjinin kullanımı, sonuçsuz kalabilecektir.
Bilindiği üzere boy uzaması çoğunlukla genetik faktörlere bağlı olarak gerçekleşir. Ayrıca genel sağlığın etkileriyle beraber beslenme, sağlıklı yaşam, egzersiz gibi faktörlerle de boy uzatma süreci desteklenebilmektedir.
Arjinin takviyelerinin temelde en fazla etki edeceği alanlar cinsel fonksiyon bozuklukları, kan dolaşımı bozuklukları ve buna bağlı problemleri gidermeye yönelik olacaktır.
Arjinin takviyeleri kullanmak istemiyorsanız, bazı yiyeceklerle aynı etkiyi görebilirsiniz. Ancak çoğu durumda aşağıdaki besinlerin tedavi sağlama düzeyindeki arjinin miktarını karşılama noktasında yetersiz kalması söz konusu olabilecektir.
Arjinin içeren besinler şu şekildedir: