Bebek güneş kremi çeşitleri hassas yapıdaki ciltler için kullanımı gerekli olan ve koruyucu etkisi yoğun ürünlerdir.Savunması gelişmemiş bebekler için uygulamaayrıntıları kritik bir konudur.
Bebek cildi,yetişkin cildine göre çok daha hassastır ve bu onu dış etkenlere karşı savunmasız yapar. Güneş ışınlarından gelen UVA ve UVB,kolaylıkla cilde zarar verebilir. Derideki D vitamini sentezini de bozan bu ışınlardan korunmak için krem kullanımı şarttır.Ayrıca hassasiyetinin fazla olması nedeniyle kum ve sudan yansıyan ışınlar da yakıcı etkiye neden olabilmektedir.
Bebek güneş kremi ancak güneşe çıkmadan sürülen ürünle tam verim sağlayacaktır. Kremin 30 dakika önceden masaj yaparak cilde sürülmesi gerekir. Eğer bebek cildinde ekstra bir sorun varsa, doktora başvuru yaptıktan sonra kullanım sağlanmalıdır. Sürülen krem ya da losyon iki üç saat aralıkla tekrar edilmeli ve suya girme durumu nedeniyle dayanıklı olan ürünler seçilmelidir. Bebek cildi kimyasallara karşı da hassasiyet göstereceğiiçin paraben, alkol, organik ve kimyasal filtreler olmayan ürünlere yönelmek gerekir. Mineral filtre içeren kremlerden alınmalıdır.
Bebek kremi çeşitleri arasından karar verirken bazı kriterlere göre hareket edilmesi gerekir.
Bebeklerde krem sürmemeye ve uzun süre güneş altında kalmaya bağlı olarak farklı derecelerde yanık oluşabilir.Su toplaması ve birkaç gün içerisinde derinin soyulması durumu kendini gösterebilir. Ancak her kızarıklıkta ilk yapılması gereken kızarmış bölgeye bol su dökmektir. Çok soğuk ve sıcak olmayan, zarar vermeyecek sıcaklıkta su dökülmeli, ciltteki kuruluk azaltılmalıdır. Ayrıca ıslak bir bez ile hafif şekilde bebeğin serinletilmesi sağlanmalıdır. Serinletici etki losyon veya nemlendirici merhem de tercih edilebilir.
Güneş yanığı beraberinde güneş çarpması durumu ile gelebilir. Çünkü uzun süre güneş altında kalan bebek, vücut ısısını ayarlayamaz. Bu nedenle ani ateş yükselmesi, beraberinde üşüme ve titreme, halsizlik, baş dönmesi, kusma, nabızda hızlanma gibi durumlar görülebilir. Hatta bazen bilinç kaybı, görme bozukluğu sorunları bile oluşabilir. Risk teşkil etmeyen durumlar için, öncelikle bebeğe bol su verilmeli, serin, hava akımı olan bir yer bulunmalı, ateş düşürücü ilaç temin edilmelidir. Eğer kusma ve ateş devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşunun acil birimine başvurulmalıdır.
Bebekleriniz ve çocuklarınız için en uygun güneş kremlerini yetkili eczanelerden temin edebilirsiniz.