Probiyotikler, sağlık üzerindeki olumlu etkileri ile bilinen ve bağırsak sağlığını koruyan bakteri ve canlılardır. Takviye olarak vücuda alınan probiyotikler bağışıklık sistemini güçlenmesine yardımcı olur ve sindirim sistemini düzenlerler. Bu nedenle günümüzde vitamin ve minerallerle birlikte sıklıkla tercih edilirler. Probiyotikler, eczanelerden güvenle alınabilen ürünlerdir. Şase ya da kapsül formunda satılan bu ürünler sayesinde siz de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir; sağlığınız için iyi bir adım atabilirsiniz.
Probiyotik, kısaca yararlı maya ve mikroorganizmalardır. Bakteriler genellikle zararlı mikroorganizmalar olarak düşünülse de insan bağırsağında vücut sağlığı için görev yapan bakteriler de vardır. Bu bakteriler, sindirim ve bağışıklık sistemi için faydalı olan ve bağırsağın sağlıklı çalışmasını sağlayan canlı mikroorganizmalardır. Peynir, yoğurt, kefir, turşu gibi fermente gıdalarda bol miktarda bulunur. Ayrıca probiyotik destek ürünleri ile de bu faydalı bakterileri vücuda almak mümkündür.
Probiyotikler, sıklıkla faydalı bakterilerle karıştırılsa da temelde bakterilerin gelişimini sağlayan besinleri ifade eder ve bakteri çeşidi değildir. Bazı tüketilebilir probiyotik çeşitleri ise şöyle sıralanabilir:
- Lactobacillus
- Streptococcus
- Bifidobacterium
- Gram pozitif koklar
- Mayalar
- Galakto-oligosakkaritler
- Frukto-oligosakkaritler
Probiyotik takviyesi faydaları, vücutta pek çok farklı şekilde gözlemlenebilir. Başlıca faydası bağırsak düzeninedir. Bağırsaklarda bulunan koruyucu mukusun daha kalın ve güçlü olmasını sağlar. İltihaba ve enfeksiyona neden olan zararlı bakterilerle savaşır. Bağırsak florasının bozulmasını önlediği için mide ülseri, ishal, kabızlık gibi problemlerin önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kolon kanseri, Crohn hastalığı, enflamatuar bağırsak hastalığı, ülseratif kolit, idrar yolu enfeksiyonu ve vajinal mantar gibi hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bilinen faydalarından bazıları ise şöyledir:
- Bağışıklığı güçlendirir.
- Enfeksiyonu önler.
- Soğuk algınlığından korur.
- Kalbin genel sağlığını korur.
- Alerjileri önler.
- Bakteri dengesi sağlar.
- B vitamini üretimini artırır.
- Cildi korur, egzama oluşumunu engeller.
- Dişleri çürümeye karşı güçlendirir.
Probiyotik takviyesi eczanelerden kolay alınabilir. Fakat satın almadan önce doktora danışılmalıdır. Ayrıca bu ürünlerin ilaç olmadığı da unutulmamalıdır. Gıda takviyesi olarak kullanıldığı için kullanım talimatlarına uyulmalı ve aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. Eczanelerde satılan probiyotikler kapsül ya da şase şeklinde olabilir.
Genellikle Lactobacillus, Bifidobacterium ve Streptococcus türlerini içeren probiyotik kapsülleri, en sık kullanılan takviye ürünlerindendir. Bu kapsüller mide asidine karşı direnç gösterebilecek şekilde tasarlanırlar. Dolayısıyla midede çözünmeden doğrudan bağırsaklara ulaşırlar. Bağırsakta çözünen kapsüller, bu sayede midedeki bakterilerle etkileşime girmeden doğru yerde etkisini gösterir.
Probiyotik şase ürünleri toz formunda satılır. Kullanma talimatlarına bağlı olmakla birlikte su ya da süt ürünleri ile karıştırılıp sıvı olarak içilebilir. Bunun yanında başta yoğurt olmak üzere farklı yiyeceklere eklenerek de tüketilebilir. Bazı şase ürünler fermantasyon işlemine de uygundur. Bu sayede içerisindeki bakteri değerleri yükselir ve daha fazla etki gösterir.