Kökeni insanlık tarihi kadar eski olan Ginkgo Biloba , özellikle Uzak Doğu ülkelerinin sıklıkla kullandığı bitkiler arasında yer alıyor. Gerek meyvesinden gerek çayından gerekse tohumlarından yararlanılan bu bitki, yelpaze şeklindeki yapraklarıyla bilinmekte. Aslında Japonya, Çin ve Kore'nin bitki örtüsünde sıkça yer almasına rağmen günümüzde Avrupa'daki varlığı, buralarla neredeyse eşit durumda. Zira Avrupa da Ginkgo Biloba faydalarını fark edip bitkinin yetiştirilmesine 18. yüzyılda başlamış. Avrupa ilkelerini takiben Amerika da bu mucizevi bitkiyi, mümkün olan her yerde ekerek halen çoğaltmakta. Biz de bu yazıda mabet ağacı olarak da bilinen Ginkgo Biloba nedir, faydaları nelerdir, takviye edici gıda olarak nasıl tüketilir, çayı nasıl yapılır, gibi sorulara cevap veriyoruz. Yazının devamını okuyarak konu hakkında kapsamlı bilgi edinebilirsiniz.
Yukarıda da bahsedildiği gibi mabet ağacı, baldırıkara otu gibi farklı isimlerle anılan Ginkgo Biloba ağacı hakkında bazı temel bilgileri bu kısımda bulabilirsiniz.
Binlerce yıldır yetiştirilen ve Çin topraklarına özgü bir ağaç olan Ginkgo Biloba'nın günümüzde hiçbir yakın akrabası yok. Tamamen kendine özgü bir bitki türü olan bu ağaç, botanik bilimiyle uğraşanlar tarafından da bitki alemi içinde farklı bir bölüme yerleştirilmiş. Düşünün ki bölümde Ginkgoopsida adıyla tek bir sınıf, sınıfın içinde Ginkgoales adıyla tek bir takım ve bu takımın içinde de Ginkgoaceae adıyla tek bir familya yer alıyor. Bu familyada ise Ginkgo Biloba ağacı tek başına duruyor. Bugüne kadar bilinen yaşayan fosil türlerinin en iyi örneklerinden biri olan Ginkgo Biloba, açık tohum olma özelliğiyle de öne çıkıyor. Açık tohum ne demek, diye soruyor olabilirsiniz. Hemen açıklayalım: Açık tohum, tohumları bir meyve tarafından korunmayan ağaç anlamında geliyor. Ginkgo ağacı, uzun süre neslinin tükendiği düşünüldüğü bir sırada, doğu Çin'deki bir milli parkta ortaya çıkıyor. Hem de yabani bir ortamda!
Ginkgo Biloba özellikleri arasında yaprak dökmesi de yer alıyor. Boyu bazı yerlerde 50 metreye ulaşan bu ağacın erik ya da üzüme benzer meyveleri bulunuyor. Ginkgo Biloba'nın yaprakları gibi kökleri de oldukça sağlam. Son derece derine önen kökleri sayesinde ağaç çetin kış şartlarına da dayanıklı hale gelmiş. Ayrıca bitki hastalıklarına karşı da epey dirençli olan Ginkgo'lar, yüzeyde ek kökler ve tomurcuklar bile oluşturabiliyor. Bu şekilde uzun yıllar varlıklarını sürdüren Ginkgo Biloba ağaçları, tarih boyunca pek çok millet tarafından faydasına başvurulmuş bir bitki olarak karşımıza çıkmakta.
Ayrıca bugüne kadar pek çok alanda kullanılan zerdeçalın faydaları hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz de Curcumin nedir? başlıklı yazımızı mutlaka okumalısınız. Burada, zerdeçalın cilde faydalarından hangi alanlarda kullanıldığına pek çok yararlı bilgiye kısa yoldan ulaşmak mümkün.
Tüm bu bilgileri verdikten sonra bitkinin canlılara ne gibi yararları olduğunu sıralama zamanı gelmiş demektir. Tabi buradaki en önemli nokta, Ginkgo Biloba'nın da tüm diğer takviyeler gibi hekim kontrolünde tüketilmesi gerekiyor. Bu önemli notu da belirttiğimize göre, son yıllarda eczacılıkta da kendine önemli bir yer edinen Ginkgo Biloba faydaları nelermiş, hep birlikte görebiliriz.
En sık tercih edilen Ginkgo Biloba hapı markaları arasında yer alan Voonka, yetişkinlerin kullanımına sunulmuş bir Ginkgo içerikli takviye gıda olarak satışa sunuluyor. Formülünde ginseng, ginkgo ve l-arjinin bulunan bu kapsül, aynı zamanda selüloz, sığır kaynaklı jelatin kapsül ve yağ asitlerinin magnezyum tuzlarını da içeriğine eklemiş. Voonka Ginkgo Biloba kapsülünü, günde bir kez olacak şekilde 1 kapsül şeklinde kullanabilirsiniz. Mabet ağacı özelliklerini bünyesinde barındıran bu ürünü, herhangi bir hastalığın tedavisi amacıyla değil, destekleyici olarak kullanabilirsiniz.
En çok tercih edilen Ginkgo Biloba tablet markasına yer verdiğimiz bu yazıda ikinci sırada Nutraxin var. Eczacıbaşı imzasıyla gelen Nutraxin Ginkgo Biloba kapsüller, diğer birçok mabet ağacı takviyesi gibi ginseng ve l-arjinin de içeriyor. Serin ve kuru bir ortamdan saklanması önerilen bu ürün, sadece yetişkinlerin kullanımı için geliştirilmiş. Siz de bir Ginkgo Biloba takviyesi almaya ihtiyaç duyuyorsanız, Nutraxin markasının ürünlerini, doktor kontrolünde olmak kaydıyla rahatlıkla deneyebilirsiniz.
Solgar Ginkgo Biloba takviyeleri de hekim kontrolünde sıklıkla kullanılan ürünler arasında önemli bir yere sahip. Ginkgo Biloba yaprakları ekstresi olarak geçen bu kapsüllerde, bitki ile birlikte standartlaştırılmış öz bulunuyor. Solgar Ginkgo Biloba takviyesi formülünde 90 mg standardize Ginkgo yaprak ekstresi, 21 mg ginkgoflavoglikozitler (%24), 5 mg terpen laktonlar (%6) ve 45 mg da Ginkgo Biloba yaprak tozu yer alıyor.
Ginkgo Biloba mabet ağacı takviyelerinde son sırada Ocean yer alıyor. En sık tercih edilen seçenekler arasındaki bu üründeki etken madde, elbette ki Ginkgo Biloba yaprak ekstresi. 120 mg Ginkgo Biloba ekstresi içeren Orzax Ocean Ginkgo Biloba takviye edici kapsüllerin ilaç olmadığını ve günlük beslenmenin yerine geçmediğini hatırlatmakta fayda var.
Bu mucizevi bitkinin tüm detaylarını paylaştıktan sonra çay halini de anlatarak yazımızı noktalıyoruz. Peki, Ginkgo Biloba çayı nasıl yapılır, bir fikriniz var mı? Sorunun cevabını aşağıda sizin için cevaplıyoruz. Buyurun!
Kaynar suyu bir fincana ya da kupa bardağa alarak Ginkgo yapraklarını içine atmakla işe başlayabilirsiniz. Yaklaşık 5 dakika kadar kaynar suda demlenen yaprakları, süzgeç yardımıyla alıp çayın keyfine varın! Günde iki fincandan fazla tüketmemeye özen göstermeyi de unutmayın. Afiyet, şifa olsun!