Güneş koruma faktörü SPF, korunmasız ciltte güneş yanığı oluşması için gereken güneş enerjisi miktarına göre korunan ciltte (yani güneş kremi kullanıldığında) güneş yanığı oluşması için ne kadar güneş enerjisi (UV radyasyon) gerektiğinin bir ölçüsüdür. Güneş Koruma Faktörü SPF değerin artması güneş yanığına karşı korumayı da arttırır.
Güneş koruma faktörü SPF değerinin güneşe güvenli bir şekilde maruz kalabileceğiniz süreyi arttırdığı ile alakalı popüler bir yanılgı vardır. Örneğin, birçok tüketici, normalde bir saat içinde güneş yanığı oluşuyorsa, güneş koruma faktörü 15 olan güneş kreminin güneş yanığı sorunu ile karşılaşmadan 15 saat (yani 15 kat daha uzun) güvenli bir şekilde güneşte kalmalarına izin verdiğine inanmaktadır. Bu varsayım yanlıştır, çünkü güneş koruma faktörü SPF güneşe maruz kalma zamanıyla değil, güneşe maruz kalma miktarı ile doğrudan ilgilidir.
Güneşe maruz kalma süresi güneş enerjisi miktarını ölçerken hesaba katılan değerlerden biri olsa da, maruz kalınan güneş enerjisi miktarını etkileyen başka faktörler de vardır. Örneğin, güneş enerjisinin yoğunluğu bu miktarı etkiler. Aşağıdaki durumlar aynı miktarda güneş enerjisine maruz kalınmasına neden olabilir:
-Saat 9.00’da dışarıda 1 saat geçirmek
-Saat 13.00’de dışarıda 15 dakika geçirmek
Genellikle, öğlen saatlerinde aynı miktarda güneş enerjisine maruz kalmak sabahın erken saatlerine veya akşam saatlerinde kıyasla daha az zaman alır, çünkü güneş öğle saatlerinde diğer zamanlara kıyasla daha yoğundur. Güneş, düşük enlemlerde daha yoğun olduğu için coğrafi konumla da ilgilidir. Bulutlar güneş enerjisini emdiği için, güneş yoğunluğu genellikle havanın açık olduğu günlerde bulutlu günlere kıyasla daha fazladır.
Güneş yoğunluğuna ek olarak, bir tüketicinin maruz kaldığı güneş enerjisi miktarını etkileyen birçok başka faktör vardır, bu faktörlerden bazıları:
-Cilt tipi
-Uygulanan güneş kremi miktarı
-Güneş kremini tekrar uygulama sıklığı
Açık tenli tüketicilerin, aynı koşullar altında koyu tenli tüketicilere göre daha fazla güneş enerjisi emmesi muhtemeldir. Kullanılan güneş kremi miktarı, emilen güneş radyasyonu miktarını da etkiler, çünkü daha fazla güneş kremi daha az güneş enerjisi emilimine neden olur. Güneş kremleri zamanla etkilerini yitirirler, bu yüzden, kremi sık sık yeniden uygulamak güneş radyasyonunun emilimini sınırlamak için kritik öneme sahiptir. Tüketicilerin gün içerisinde dahil oldukları aktiviteler de yeniden uygulama sıklığını etkiler. Örneğin, güneş kremi sürdükten sonra yüzen tüketicilerin güneş kremini daha sık yeniden kullanmaları gerekir, çünkü su güneş kreminin ciltten silinmesine neden olabilir. Ek olarak, fiziksel aktivite düzeyinin yüksek olması güneş kremini daha sık yeniden uygulamayı zaruri hale getirir, çünkü fiziksel aktiviteler sonucunda oluşan ter güneş kremini ciltten çıkarabilir. Genel olarak, güneş kremini ne kadar sık aralıklarla yeniden uygularsanız, o kadar az güneş radyasyonuna maruz kalırsınız.
Güneşin yaydığı radyasyonunun miktarını etkileyen çeşitli faktörler nedeniyle, koruma faktörü güneş altında güvenli şekilde geçirebileceğiniz zamanı yansıtmaz. Başka bir deyişle, koruma faktörü tüketicileri güneş yanığı riski olmadan güneş altında geçirilebilecek zaman hakkında bilgilendirmez. Bunun yerine, koruma faktörü, SPF güneş kremlerinin sağladığı güneş yanığı koruma miktarının göreceli bir ölçüsüdür. Güneş koruma faktörü SPF, tüketicilerin farklı güneş kremlerinin sağladığı güneş yanığı koruma seviyesini karşılaştırmalarını sağlar. Örneğin, tüketiciler koruma faktörü SPF30 olan güneş kremlerinin koruma faktörü SPF8 güneş kremlerine kıyasla daha fazla güneş yanığı koruması sağladığını bilir.