Bitkilerin insan sağlığına olan katkısı herkesçe bilinen bir gerçek. Sahip oldukları zengin değerler ile vücut fonksiyonlarına destek sağlayan sebze ve meyveler beslenme düzeninin vazgeçilmezi. İnülin maddesi de bitkilerin bize sunduğu mucizevi değerler arasında yer alıyor. Lif grubuna ait olan bileşenin vücut sağlığına birçok faydası bulunmakta.
Bu yazımızda inülin hakkındaki tüm bilinmeyenleri sizin için derledik. Başlıklarımızı ayrıntılı olarak inceleyerek madde hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. “Sağlıklı yaşama dair diğer bilgiler içinse Narecza Blog’a göz atabilirsiniz. İnülin ne demek gibi soru işaretlerinizi gidermek için hadi başlayalım!
İnülin, fruktan olarak da bilinen bir diyet lifi türüdür. Bitkiler tarafından üretilen madde enerji depolama amacı taşır. Genellikle bitkilerin kök ve toprak altında kalan uzuvlarında bulunur. Diğer karbonhidrat değerlerine karşın daha düşük enerji içeren madde gıda takviyesi seçeneklerinde sıklıkla kullanılır. Çünkü maddenin besinler yoluyla edinim oranı oldukça düşük. Bu değere ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız inülin takviyelerini tercih edebilirsiniz. Tabi bu kısma gelmeden önce inülinin insan vücuduna sunduğu faydalardan bahsetmeden olmaz. Şimdi gelelim değerin vücuttaki olumlu etkilerine.
Bir diyet lifi türü olarak bahsettiğimiz inülin değerinin başta sindirim sistemi olmak üzere birçok fonksiyona etkisi mevcut. Diğer fruktan çeşitleri gibi probiyotik etkisi de bulunan maddenin bağırsak sağlığına desteği oldukça fazla. Bu madde bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin büyümesini ve gelişmesini sağlıyor. Bununla birlikte bağırsak bakterileri gelişip yağ asitlerini oluşturuyor. Bu bileşenler de vücudun birçok fonksiyonuna destek sağlıyor. İnülin maddesinin diğer faydalarını şu şekilde özetleyebiliriz:
Sindirilmeden bağırsağa ulaşabilen inülin maddesi faydalı bakterilerin çoğalmasını destekler. bifidobakteri ve lactobacilli olarak bilinen faydalı bakteriler sindirim sağlığını düzenler. Böylece kabızlık ve hazımsızlık gibi problemlerin giderilmesine yardımcı olur. Günde 12 gram inülin tüketiminin kabızlık problemini azalttığı birçok araştırmada mevcut. Bu sorunlarınızda doktorunuza danışarak inülin kullanabilirsiniz.
İnülin maddesinin yararlı bir bakteri türü bifidobakterilerin çoğalmasını sağladığından önceki başlığımızda bahsetmiştik. Bifidobakteriler zararlı bakterilerin üremesini engeller. Bununla birlikte bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek olur. Tüm bunların yanı sıra bakteriler bazı vitamin ve mineral değerlerinin emilimini artırır. Bu maddeyi düzenli olarak tüketerek özellikle B grubu vitaminlerden ve kalsiyum mineralinden edindiğiniz desteği güçlendirebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi inülin değerinin vücut fonksiyonlarına birçok katkısı bulunmakta. Bu maddeyi ister besinler aracılığıyla ister gıda takviyesi alarak tüketebilirsiniz. İnülin içeriğiyle öne çıkan birçok sebze çeşidi mevcut. Bu besinler aslında her gün tükettiğimiz gıdalar arasında yer alıyor. Gelin inülin içeren gıdalara yakından bir göz atalım.
İnülin içeriğiyle öne çıkan besin çeşitlerinde birçok meyve ve sebze mevcut. Beslenme düzeninizin belirli zamanlarında bu gıdaları dahil ederek inülin edinebilirsiniz. İnülin içeren besinleri şu şekilde sıralamak mümkün:
Bu besinleri günlü beslenme rutininizde rahatlıkla tüketebilirsiniz. Buna ek olarak inülin içeren besinleri ve gıda takviyelerini fazla tüketmekten kaçının. Çünkü inülin tıpkı diğer lif türleri gibi mide ve bağırsak problemlerine sebep olabilir. İnülin zararları arasında bulunan gaz, şişkinlik ve karın ağrısız gibi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Özellikle gıda takviyesi tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın. Doktorunuzun önerdiği miktar ve düzene uymaya özen gösterin.
Bu yazımızda inülin hakkında ihtiyacınız olabilecek tüm bilgileri sizinle buluşturduk. Yazımızı ayrıntılı olarak inceleyerek tüm soru işaretlerinizi giderebilirsiniz. Vücut sağlığınızı destekleyecek mucizevi bitkiler hakkında diğer bilgiler Narecza Blog’da sizi bekliyor. Tıpkı inülin gibi vücut sağlığını destekleyen kurkumin maddesi hakkında bilgi almak isterseniz “Curcumin Nedir?“ adlı içeriğimize göz atabilirsiniz.