Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
K Vitamini Nedir? K Vitamini Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
12.06.2021

K Vitamini Nedir? K Vitamini Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

K vitamini, kanın pıhtılaşmasında, kemik metabolizmasında ve kan kalsiyum seviyelerini düzenlemede rol oynayan, yağda çözünen vitamin bir vitamindir.

 

İnsan vücudu, kan pıhtılaşması ve kemik metabolizmasında önemli olan bir protein olan protrombin üretimi için K vitaminine ihtiyaç duyar. Kan sulandıran ilaçları kullanan kişiler, bir doktora danışmadan önce K vitamini takviyesi kullanmaya başlamamalıdır.

 K Vitamini

K vitamini eksikliği nadirdir, fakat, ciddi vakalarda, kan pıhtılaşma süresini artırabilir ve aşırı kan kaybına yol açabilir.

 

K1 vitamini veya filokinon bitkilerden elde edilir. En yaygın tüketilen K vitamini türüdür. Daha az yaygın olan diğer bir K vitamini kaynağı, hayvansal ve fermente gıdalarda bulunan K2 vitamini veya menakinondur.

 

Kullanım Alanları

 

K1 vitamini olarak da bilinen phylloquinone bitkilerde bulunur. Bu vitamini tükettiğinizde, kalın bağırsaklarımızdaki bakteriler K1 vitamini depolama formu olan K2 vitaminine dönüştürür. İnce bağırsakta emilir ve yağ dokusunda ve karaciğerde depolanır.

Eylül Duo (K2 Duo) Tablet 30 Tablet
Magdevit K2 60 Tablet
Venatura K2 60 Kapsül

 

İnsan vücudu K vitamini olmadan, kan pıhtılaşması ve kemik metabolizması için gerekli olan protrombini üretemez. 

 

Çoğu kişi K vitamini eksikliği riski altında değildir. K vitamini eksikliğinin yeni doğanları veya kısa bağırsak sendromu, kistik fibrozis, çölyak hastalığı veya ülseratif kolit gibi malapsorpsiyon problemi olan kişileri etkilemesi daha muhtemeldir.

 

Yeni doğan bebekler ölüme yol açabilecek kadar ciddi bir durum olan beyin kanamasından korunmak için K vitamini alırlar.

 K Vitamini

Yaşınıza ve cinsiyetinize bağlı olarak günlük önerilen K vitamini tüketim miktarınız değişebilir. 19 yaşından büyük kadınlar günlük 90 mikrogram ve erkekler 120 mikrogram K vitamini tüketmelidir.

Yararları

 

K vitamininin vücuda birçok faydası vardır.

 

Kemik Sağlığı

 

Düşük K vitamini alımı ile osteoporoz arasında bir korelasyon olduğu görülmektedir.

 

Birçok araştırma K vitamininin kemiklerin güçlü kalmasına, kemik yoğunluğunun artmasına ve kırık riskinin azalmasına neden olduğunu gözlemlemiştir. Fakat, bu iddiaları doğrulanması için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

 

Bilişsel Sağlık

 

Kandaki K vitamini seviyesinin artmasının, ileri yaştaki kişilerde epizodik hafızayı geliştirebileceği düşünülmektedir.

 

70 yaşının üzerindeki sağlıklı kişiler ile yapılan bir araştırmada, K1 vitamini seviyesi en yüksek kişilerin en yüksek sözel ve epizodik hafıza performansına sahip olduğu keşfedildi.

 

Kalp Sağlığı

 K Vitamini

K vitamini, minerallerin arterlerde biriktiği mineralizasyonu önleyerek kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Bu, kalbin vücutta rahatça kan pompalamasına yardımcı olur.

 

Mineralizasyon yaşla birlikte doğal olarak ortaya çıkar ve kalp hastalığı riskini artıran faktörlerden biridir. Ayrıca, yeterli K vitamini tüketmenin inme riskini de azalttığı da gözlemlenmiştir.

K Vitamini Bakımından Zengin Yiyecekler

 

Lahana ve İsviçre pazı gibi yapraklı yeşil sebzeler yüksek miktarlarda K1 vitamini içerir. Diğer K1 vitamini kaynakları arasında bitkisel yağlar ve bazı meyveler bulunur. 

 

Menanoquines veya K2 bakımından zengin yiyecekler arasında arasında et, süt ürünleri, yumurta ve fermente soya fasulyesinden yapılan Japon yiyeceği "natto" bulunur.

 

K vitamini içeren besin kaynaklarına dair bazı örnekler:

- 10 dal maydanoz 90 mikrogram K vitamini içerir

 

- 85 gramlık bir porsiyon natto 850 mcg K vitamini içerir

 

- Bir bardak çiğ ıspanak 145 mcg K vitamini içerir

 

- 1 çorba kaşığı soya yağı 25 mcg K vitamini içerir

 

- Yarım bardaklık bir porsiyon üzüm 11 mcg K vitamini içerir

 

- Haşlanmış yumurta 4 mcg K vitamini içerir

 

Riskleri ve Yan Etkileri

 K Vitamini

K vitamini için tolere edilebilir bir üst limit belirlenmemiştir. Toksisite nadirdir ve K vitamini içeren yiyecekleri tüketerek zehirlenmek olası değildir.

 

Fakat herhangi bir besin takviyesini kullanmak toksisiteye yol açabilir.

 

Kan sulandırıcı ilaçlar, antikovülsanlar, antibiyotikler, kolesterol düşürücü ilaçlar ve kilo verme ilaçları da dâhil olmak üzere çeşitli yaygın ilaçlar K vitamini ile etkileşime girebilir.

 

Kan sulandırıcı ilaçlar: Kan sulandırıcı ilaçlar beyne veya kalbe kan akışını engelleyebilecek zararlı kan pıhtılarını önlemek için kullanılır. K vitamininin pıhtılaştırma kabiliyetini azaltarak veya geciktirerek çalışırlar. K vitamini alımının aniden artması veya azalması bu ilacın etkilerini engelleyebilir. K vitamini alımınızı düzenli tutarak bu sorunları engelleyebilirsiniz.

 

Antikovülsanlar: Antikovülsanlar hamilelik sırasında veya emzirirken alınırsa, fetüste veya yeni doğanda K vitamini eksikliği riskini artırabilir.

 



K2 Mono 30 Tablet
Naturalnest Vitamin K2 30 Kapsül K Vitamini Takviyesi
Venatura K2 Kompleks 20 ML

Kolesterol düşürücü ilaçlar: Bu tür ilaçlar yağ emilimine müdahale ederler. Yağ, K vitamininin emilimi için gereklidir, bu nedenle bu tür ilaçları kullanan kişilerin K vitamini eksikliği riski daha yüksek olabilir.

 

Bu ilaçlardan herhangi birini kullanan kimseler K vitamini hakkında doktora danışmalıdırlar.

 

Vücudunuzun yeterli vitamin ve minerallere sahip olduğundan emin olmanın en iyi yolu birçok meyve ve sebze içeren dengeli bir beslenme düzenidir. Besin takviyeleri sadece vitamin ve mineral yetersizliği durumunda doktor gözetiminde kullanılmalıdır.

 

Kaynak

Blog Son Eklenenler
Gözenek Sıkılaştırıcı Ürünler Gerçekten İşe Yarıyor mu
Gözenek Sıkılaştırıcı Ürünler Gerçekten İşe Yarıyor mu

Cildinizin pürüzsüz ve sağlıklı görünmesi modern güzellik anlayışının temel taşlarından biridir. Peki, bu görünüme ulaşmada genişlemiş gözeneklerle mücadele etmek mümkün mü? Gözenek sıkılaştırıcı

Devamını Oku
19.03.2025
Riboflavin Nedir
Riboflavin Nedir

Riboflavin, ya da daha yaygın adıyla B2 vitamini, sağlığımız için elzem olan temel vitaminlerden biridir. Bu kapsamlı yazımızda, riboflavinin ne olduğunu, vücudumuz için neden bu kadar önemli olduğunu ve hangi besinlerde bulunduğunu ele alacağız. Riboflavin eksikliği ve fazlalığının potansiyel etkileri üzerine derinlemesine bilgiler sunarken...

Devamını Oku
10.03.2025
At Kestanesi Faydaları
At Kestanesi Faydaları

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Doğal sağlık çözümlerine olan ilgi her geçen gün artarken, at kestanesinin faydaları da giderek daha fazla insan tarafından keşfedilmekte. Yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılan at kestanesi hem eski

Devamını Oku
25.02.2025
Kolajen Tozları mı Tabletler mi, Hangisi Daha Etkili
Kolajen Tozları mı Tabletler mi, Hangisi Daha Etkili

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Kolajen, son yıllarda sağlık ve güzellik sektöründe adından sıkça söz ettiren bir protein. Peki, bu değerli proteinin takviye formu olan kolajen tozlar mı daha etkili, yoksa kolajen tabletler mi? Her iki formun da kendine özgü avantajları bulunmakta, ancak hangisinin sizin için daha uygun olduğuna karar vermek bazen kafa k

Devamını Oku
15.02.2025
Saç Bakımında Mevsimsel Değişimlere Nasıl Uyum Sağlanır
Saç Bakımında Mevsimsel Değişimlere Nasıl Uyum Sağlanır

Saç Bakım Tüyoları

Mevsimler değiştikçe sadece giysilerimiz değil, aynı zamanda saç bakım rutinimiz de adapte olmalıdır. Saçlar, soğuk kış ayları ve sıcak yaz günleri arasında büyük çevresel farklılıklara maruz kalır

Devamını Oku
27.01.2025
Kış Aylarında Cilt Bakımı Soğuk Havalarda Parlayan Bir Cilt İçin İpuçları
Kış Aylarında Cilt Bakımı Soğuk Havalarda Parlayan Bir Cilt İçin İpuçları

Cilt & Vücut Bakımı

Kış ayları, soğuk hava ve kuru iklimiyle cildimizin ihtiyaçları konusunda bizi yeni düşünce ve bakım stratejilerine yönlendirir...

Devamını Oku
24.12.2024
Cilt Bakımında Peeling Neden ve Nasıl Yapmalıyız?
Cilt Bakımında Peeling Neden ve Nasıl Yapmalıyız?

Cilt & Vücut Bakımı

Cilt sağlığı ve güzelliği, günümüzde her zamankinden daha fazla önem taşıyor. Günlük hayatın getirdiği stres, çevresel faktörler..

Devamını Oku
19.12.2024
Gece Bakımında Altın Kurallar Uyurken Cildinizi Yenileyin
Gece Bakımında Altın Kurallar Uyurken Cildinizi Yenileyin

Cilt & Vücut Bakımı

Cildinizin sağlıkla parlaması ve genç kalması için gece bakım rutini büyük önem taşır. Bu rehberimizde, uyku sırasında cilt bakımının neden bu kadar kritik olduğunu ve nasıl doğru şekilde uygulanması ...

Devamını Oku
11.12.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.