Kuşburnu gül çalısından elde edilen bir meyvedir. Güller solduktan sonra çalı üzerinde bırakılırsa, geriye parlak kırmızımsı-turuncu renkli, yuvarlak bir meyve bırakırlar. Bu küçük yenilebilir meyvelerin sağlığa birçok faydası olduğu düşünülmektedir.
Tüm güller kuşburnu üretir, ancak Rosa rugose ve Rosa canina gibi bazı gül çeşitleri bu konuda daha etkilidir. Kuşburnu yağı satın almayı düşünüyorsanız, ürünün böcek ilaçları içermediğinden emin olmak için saygın bir firmayı tercih edin.
Bahçenizde gül goncaları varsa, bazı gülleri dalında bırakmayı düşünün. Kuşburnunu toplayın ve meyveyi incelemek için açın. Hatta meyvelerin bir kısmını çay demlemek veya kendi kuşburnu yağınızı yapmak için kullanmak isteyebilirsiniz.
Kuşburnu yağı C ve A vitamini içermenin yanı sıra, aşağıda listelenen esansiyel yağ asitlerini de içerir:
- Oleik asit
- Palmitik asit
- Linoleik asit
- Gama linolenik asit
Kuşburnu yağı aynı zamanda linoleik asit ve alfa-linoleik asitten oluşan bir yağ asidi olan F vitamini kaynağıdır.
Kuşburnu yağı alternatif ve tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olduğundan etkinliğini kanıtlayan çok fazla bilimsel araştırma yoktur.
Kuşburnu yağı yüzyıllardır kullanılmaktadır. Yazımızın devamında kuşburnu yağının çeşitli faydalarından bahsettik.
Kuşburnu yağının portakal ve limondan daha fazla C vitamini içerdiği düşünülmektedir. C vitamini antioksidan özelliklere sahiptir. Araştırmalar, C vitamininin ultraviyole ışığın yol açtığı serbest radikal hasarını azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir. C vitamini ayrıca kırışıklıkları azaltmaya yardımcı olan kollajen üretimini de destekler. Son olarak, C vitamini yara iyileşmesini hızlandırabilir ve cilt kuruluğunu önlemeye yardımcı olabilir.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Birleşik Krallık narenciye ithal edemeyince, hükümet vatandaşları kuşburnu toplamaya teşvik etti. Daha sonra, Kuşburnu, şurup haline getirilerek halka dağıtıldı.
Cilt bakımı amacı ile kullanacağınız kuşburnu yağını seçerken, kuşburnunun yağ çıkarma işlemi sırasında içerisinde bulunan C vitamininin bir kısmını kaybedilebileceğini unutmayın. C vitamini suda çözünen ve vücut tarafından iyi depolanamayan bir vitamindir. Bu, kuşburnu içeren cilt bakım ürünlerinin tam olarak ne kadar C vitamini içerdiğini tahmin etmeyi zorlaştırır.
Kuşburnu yağı, A vitamini içerdiğinden, cildinize aşağıdaki faydaları sağlayabilir:
- Güneşin yol açtığı hasarı azaltma ve tersine çevirme
- Kırışıklıkları azaltma
- Hiperpigmentasyonu azaltma
- Hafif ve orta derecede akneyi tedavi etme
Kuşburnu yağının yara ve çatlak izlerinin görünümünü azalttığına dair bazı anekdotal kanıtlar vardır. Ancak, henüz bu iddiayı destekleyecek bilimsel bir kanıt keşfedilememiştir. Kuşburnu yağının bu etkisi A vitamini, C vitamini ve yağ asidi bakımından zengin olmasından kaynaklanabilir.
Kuşburnu yağı artrit ve eklem ağrısı için uzun süredir kullanılan geleneksel bir ilaçtır. 2008'de yapılan bir araştırmaya göre, kuşburnu tozunun osteoartrit ağrılarını azaltmada plaseboya kıyasla daha etkili olduğu gözlemlenmiştir.
Osteoartrit kemiklerinizin uçlarında bulunan kıkırdak dokusu yıprandığında ortaya çıkan bir tür artrittir. Kuşburnu yağı kullanıldıktan sonra elde edilen olumlu sonuçlar, iltihaplanmayı ve eklem ağrısını azalttığı düşünülen yağdaki polifenoller ve antosiyanin nedeniyle olabilir.
Kuşburnu, nonsteroidal antienflamatuar ilaçları (NSAID' ler) veya diğer ağrı kesicileri kullanamayan kişiler için iyi bir seçenek olabilir.
Kuşburnu tozu klinik araştırmaların odak noktası olmasına rağmen, diğer kuşburnu çeşitlerinin de ağrı kesici özelliklerinin olabileceği düşünülmektedir.
2003 yılında yapılan bir araştırmada kuşburnunun likopen bakımından zengin olduğu keşfedilmiştir. Likopen, cildi zararlı serbest radikallerden korumaya yardımcı olan bir antioksidandır. Dört araştırmayı 2018'de derleyen bir çalışma, likopen bakımından zengin ürünlerin cildi güneşten korumaya yardımcı olabileceğini keşfetti.
Kuşburnu yağı büyüleyici bir kokuya sahiptir ve aromaterapide kullanılır. 2009’da yapılan bir araştırmaya göre, kuşburnu yağının kokusunu solumak sistolik kan basıncı, kan oksijen doygunluğu ve nefes alma hızı gibi otonom tepkileri azalttı. Ayrıca, kuşburnu yağını soluyan katılımcılar kontrol grubundaki kişilere kıyasla daha sakin ve daha rahattı.
Topikal kuşburnu yağı nadiren yan etkilere neden olur, ancak bazı kişilerin alerjik reaksiyon göstermesi mümkündür. Alerjik reaksiyon semptomları hafif veya şiddetli olabilir ve aşağıdaki durumları içerebilir:
- Döküntü veya kurdeşen
- Nefes almada güçlük
- Kalp atış hızının artması
- Baş dönmesi
- Kabız
- Gözde kaşıntı ve sulanma
- Hırıltılı nefes alma
- Göğüs ağrısı
- Anafilaksi
Alerjik reaksiyon riskinizi sınırlamak için kuşburnu yağı kullanmadan önce yama testi yapın. Bileğinize, dirseğinize veya çenenize kuşburnu yağı uyguladıktan sonra bölgeyi bandaj ile kapatın ve yağı cildinizde 24 saat kadar bekletin. Bölgede kızarıklık fark etmediyseniz alerjik olma olasılığınız daha düşüktür.
Eğer yağ cildinizi rahatsız ederse, cildinizi iyice yıkayın ve yağı ve tekrar kullanmayın. Semptomlarınız daha kötüye giderse, doktorunuzu arayın.
Kuşburnu yağı doktorunuzun gözetiminde kısa bir süre boyunca topikal olarak kullanıldığında genellikle güvenli olarak kabul edilir. Tedavi yöntemi olarak kullanılması tavsiye edilmez.
Kuşburnu yağı hakkında fazla bilimsel araştırma yoktur, ayrıca çocuklar, hamile kadınlar veya emziren anneler tarafından kullanılması önerilmez.
Bazı durumlarda, C vitamini sağlığınız için yararlı değildir. Kuşburnu yağının içinde ne kadar C vitamini olduğu veya cildinizin yağın içerisinde bulunan C vitamininin ne kadarını emdiği konusunda hala bazı soru işaretleri vardır. Sonuç olarak, aşağıdaki hastalıklardan herhangi birine sahipseniz, doktorunuzun onayı olmadan kuşburnu yağı kullanmayın:
- Diyabet: C vitamini diyabet kontrolünü etkileyebilir
- Böbrek taşları: büyük miktarlarda C vitamini tüketmek böbrek taşı riskinizi artırabilir
- Anemi: C vitamini vücudunuzun demiri nasıl emdiğini etkileyebilir
Kuşburnunun her formu kanama riskinizi artırabilir. Ameliyat olmadan iki hafta önce veya kan pıhtılaştırıcı ilaçlardan birini kullanmaya başlarsanız kuşburnu tüketmeyi bırakın.
Kuşburnu yağı genellikle topikal olarak kullanılır. Kuşburnu yağına E vitamini ekleyerek yağın bozulmasını önleyebilirsiniz.
Kuşburnu yağı, karanlık bir ortamda koyu renkli bir cam şişede saklanmalıdır. Kuşburnu yağı içeren çoğu ürünün bozulmasını önlemek için buzdolabında saklanması gerekir.
Kuşburnu yağı için belirlenmiş önerilen günlük tüketim miktarı yoktur. Fakat, genellikle, nemlendirici olarak kullanıldığında günde iki kez uygulanmalıdır. Ayrıca doğrudan cildinizin kuru bölgelerine, yara izlerine ve çatlak izlerine de uygulayabilirsiniz.
Yar izlerini veya egzama gibi cilt rahatsızlıklarını tedavi etmek için dozaj tavsiyesi almak istiyorsanız doktorunuza danışın.
Aromaterapi için, birkaç damla esansiyel yağı yaklaşık bir ons kuşburnu yağı ile karıştırın ve topikal olarak uygulayın. Kuşburnu yağı diğer esansiyel yağlar için taşıyıcı yağ olarak da kullanılabilir.
Kuşburnu yağı, cilt ve stres ile alakalı sorunları giderme ihtimali olan besleyici ve doğal bir yağdır. Sağlığa diğer faydalarını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olmasına rağmen, şimdiye kadar ulaşılan bulgular umut vericidir.
Egzama veya osteoartrit gibi bir hastalığı tedavi etmek için kuşburnu yağı kullanmadan önce doktorunuzla konuşun. Doktorunuz, kuşburnu yağının sizin için uygun olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir.