Modern tıbbın koruyucu ve destekleyici olarak belirttiği bir bitki olan ginseng , aslında Panax cinsindeki bitkilerin köküne verilen ad olarak tanımlanıyor. Pek çok çeşidi olan bu bitki, yüzyıllarca farklı alanlarda kullanılarak insanlığa katkı sağlamış. Özellikle Uzak Doğu'daki kullanımları göz önünde olan Panax Ginseng , günümüzde takviye edici gıdalardan kozmetik ürünlere birçok farklı ürünün formülünde yer alıyor. Biz de bu yazımızda bu harika bitkiyi konu alıyoruz. Panax Ginseng nedir, özellikleri nelerdir, ne alanlarda fayda sağlar ve hangi ürünlerde bulunur, merak ediyorsanız yazının devamını okumanız yeterli.
Birçoğumuz ginsengin neye benzediği hakkında az çok fikir sahibi olabiliriz. Ancak bilmeyenler için ginseng nedir, sorusunun cevabını açıklamakta fayda var. Ginseng, büyük köklü ve otsu bir bitki. Beyaz ve kırmızı renkli iki çeşidi bulunan ginseng, Amerikan ve Kore Ginsengi olarak sınıflara ayrılıyor. Ginsengin yaşlı köklerinden ilaç yapımında sıklıkla kullanılmakta. Dolayısıyla yabani olarak Çin, Japonya ve Kore gibi ülkelerde sıkça bulunan bu bitki, büyüdüğü topraklarda aynı zamanda evcilleştiriliyor. Sadece Sibirya'da yetişen türünün, botanik bilimi açısından ginseng türleri içinde sayılmadığının da altını çizerek devam edelim.
Her ne kadar geleneksel tıpta yüzyıllardır süregelmiş bir kullanımı olsa da ginsengin hastalıklardaki tedavisi hakkında dişe dokunur bulgular yok. Dolayısıyla bu ürünü içeren takviye edici gıdaları da tedavi amaçlı değil, destekleyici olarak düşünmekte yarar var. Tabi dozajını ve kullanım sıklığını bir uzmana danışmak kaydıyla. Bununla beraber pek çok farklı bitki kökünün, ginseng ailesine mensup olduğu yönünde yanlış bir inanış da bulunuyor. Örneğin Panax Ginsengin yakın akrabası olan Xiyangshen, Amerikan Ginsengi olarak bilinen Panax Quinquefolius, Japon Ginsengi olan Panax Japonicus ve Sibirya Ginsengi olan Eleutherococcus Senticosus, farklı işlevlere sahip bitkilerdir. Halbuki bir bitkinin ginseng olması için Panax cinsine ait olması gerekiyor. Aşağıdaki listede Panax ailesine ait olmayan ginseng türlerinden bazılarını görebilirsiniz.
Tüm bu bilgilerin ardından ginseng çeşitleri ve özellikleri hakkında da fikir sahibi olmaya ne dersiniz? Yazının ilerleyen bölümlerinde beyaz ve kırmızı ginseng nedir, konuları hakkında pek çok yararlı bilgi sizi bekliyor.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Panax ginseng bitkisinin kırmızı ve beyaz çeşitleri bulunuyor. Kırmızı ginseng, rengini, bitkinin ısıda bekletilmesiyle almış. Antioksidan etkisini daha fazla artırmak için 6 yaşındaki ginseng, taze ve kabukları soyulmamış halde buharda yaklaşık üç saat boyunca bekletiliyor. Daha sonra kuruması için nem oranı yüksek bir yer seçiliyor ve bitki burada kurumaya bırakılıyor. Belli bir süre sonra ortaya kırmızı ginseng çıkıyor. Bu ginseng çeşidi, antioksidan değeri son derece yüksek bir tür olarak literatürdeki yerini alıyor.
Beyaz ginseng ise kırmızının aksine kabukları soyularak güneşin altında bekletilerek elde ediliyor. Buhara maruz kalmadığı için bu türdeki etken madde seviyesi, kırmızı ginsenge göre daha az miktarlarda. Ancak bu durum bizi beyaz ginseng faydalarından mahrum etmek için yeterli değil. Zira her Panax ginsengde olduğu gibi beyaz ginsengde de ginsenoit maddesi tatmin edici düzeyde mevcut.
Panax ginseng nedir ne işe yarar, konulu bu yazıda, sırada bu büyük köklü otsu bitkinin özelliklerini listelemek var.
Aşağıdaki başlıklarda en sık kullanılan Panax ginseng içeren ürünleri görebilirsiniz. Hekiminize danışarak bu ginseng takviyelerinden dilediğinizi tüketmeniz mümkün. Farklı markaların etiketini taşıyan ginseng içeren ürünler listemiz için okumaya devam edin!
Yine hatırlatmamız gerekirse tüm bu takviye edici gıdalar ilaç olarak değil, destekleyici amaçlarla kullanılmalı ve hekim tavsiyesiyle tüketilmelidir. Ayrıca en iyi gıda takviyesi markalarını öğrenmek için de En İyi Gıda Takviyesi Markaları Hangileri? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.