Eski çağlardan bu yana özellikle kadınlar ciltlerine iyi bakmak ve sağlıklı, canlı bir cilt görünümüne sahip olmak ister. Gerek cilt bakımı gerekse kozmetik dünyası kadınların bu talebini karşılamak için hizmet verir. Bilinçsizce gerçekleştirilen bir cilt bakımı ürünü alışverişinde sadece ambalajı, fiyatı, üzerindeki reklam sloganı gibi faktörler nedeniyle bir ürünü tercih etmeniz cildinizde geri dönülmez hasarların oluşmasına da neden olur.
Cilt bakımı konusunda bilinçlenen ve daha temiz içeriklerle, sağlıklı tercihlerle cilt bakım ürünü kullanmak isteyen kadınlar günümüzde “paraben” denilince bir adım geri kaçıyor. Güzellik blogları, makyaj uzmanları, dermatologlar tarafından bir ürün tavsiye edilecekse mutlaka öncelikle “paraben içermez” sözü duyulur. Bu nedenle birçok kadın kozmetik mağazalarında “paraben” içermeyen ürün arayışına girer.
Ambalajlı bir ürün aldığınızda artık biliyorsunuz ki, o ürünün içerisinde bir miktar koruyucu madde var ve o maddeler insan sağlığı için son derece zararlı. Kanser vb. hastalıkların artması, yaşam ömrünün kısalması nedeniyle birçok kişi artık doğal olana, katkısız olana yöneliyor. Kozmetik ve cilt bakımı sektörü içerisinde kullanılan koruyucu madde de “paraben”.
Şampuan, diş macunu, sıvı sabun, losyon, nemlendirici, yüz temizleme jeli ve daha fazlası… Aklınıza gelebilen her türlü kozmetik ve bakım ürününde küf, bakteri oluşumunun engellenmesi için paraben kullanılır. Paraben, ürün içerisinde küf ve bakterilere karşı koruma etkisi gösterirken cildinizde de kimyasal koruyucu olmasından dolayı cilt problemlerine yol açar.
Paraben içeren bakım ürünleri olduğu gibi piyasa genelinde satışa sunulan, geniş ürün yelpazesine sahip, farklı boyut seçenekleri ile müşterilerine hem ürün deneme hem de fiyat avantajı sağlayan dermokozmetik ürünlerde ise paraben bulunmaz. Bu nedenle birçok kişi artık dermatolojik testler tarafından paraben içermediği kanıtlanmış olan Bioderma, Avene, Darphin, Esthederm, Svr gibi markalara yönelerek cilt bakım ürünlerini bu markların özel, parabensiz içeriklerinden tercih etmektedir.
Cilt bakım ürününün ambalajı çok albenili, fiyat sudan ucuz ve cildinizde yaratacağı olumlu etkiler çok büyüleyici olabilir. Ancak siz bu taktiklerin hiçbirine inanmamalı, ürün içeriği okuma alışkanlığı kazanmalısınız.
* Butylparaben
* Isoutylparaben
* Propylparaben
* Methylparaben
* Etilparaben
Kozmetik ve cilt bakımı dünyasında aylarca hatta yıllarca bakteri ve küflere karşı koruma sağlayan paraben içerikleri bunlardır. Bu nedenle cildinize zararlı olan bu ürünleri, içerik kısmında gördüğünüz ürünleri tercih etmemeli, üzerinde dermatolojik test ve paraben içermez uyarısı olan güvenilir ve cildinize zarar vermeden bakım yapan markaların ürünlerini tercih etmelisiniz.
Sadece ürünün raf ömrünü uzatmak amacı ile üretilen cilt bakım ürünleri içerisinde kullanılan paraben, cilt ile temas ettiği andan hem cilt sağlığını hem de vücut sağlığını tehdit etmeye başlar. Özellikle hassas bir cilde sahipseniz parabenin ciltte oluşturduğu zararları ilk kullanımdan itibaren fark edebilirsiniz. Paraben içeren ürünler, ciltte alerjik reaksiyonlara çok kısa bir sürede neden olur. Eğer bir ürün cildinizde bu tür bir cilt problemine neden olduysa o ürünü bir daha kullanmamalısınız.
Kısa süre içerisinde meydana gelen zararları genellikle sivilce, tahriş vb. cilt hastalıkları ile kendini hissettirir. Ancak paraben içeren ürünlerin kullanımına devam edilmesi durumunda daha ciddi boyutlara varan zararlar da söz konusudur.
Yapılan bilimsel araştırmaların sonucuna göre paraben içeren kozmetik ve cilt bakım ürünü kullanan kişilerin cilt kanserine yakalanma riski daha yüksek! Bir diğer yandan da bazı meme kanser hastası kişilere yapılan testlerde paraben içeriğine rastlanıldığı ve paraben içeriğine rastlanmasının sebebinin koltuk altına sıkılan deodorant ürünlerinin paraben içermesi olduğu düşünülüyor.
Ciltte en çok görülen hastalıklardan bir tanesi olan egzama sorununun altında da cilt bakım ürünleri içerisindeki paraben yatıyor olabilir. Özellikle hassasiyeti olan kişilerde paraben içeren ürünlerin kullanılması sonucu egzama görülebilir.
Genellikle paraben içeren ürünler ciltte kızarıklık, kaşıntı, yanma, tahriş ve acıma hissi problemlerine neden olmaktadır. Hem kadınlar hem de erkekler günlük cilt bakımında kullandıkları ürünleri daha güzel ve daha sağlıklı bir cilde sahip olabilmek için kullanır. Ancak paraben içeren ürünler daha ilk kullanımdan cilt problemlerine yol açtığı gibi aynı zamanda ciltte görülen yaşlanma belirtilerinin oluşmasını da hızlandıracaktır. Bu nedenle paraben içeren ürünlerden kesinlikle uzak durulmalıdır.
Bir cilt bakım ürünü almaya karar verdiğinizde fark edersiniz ki, yüzlerce çeşit bulmak mümkün. Bunca ürün seçeneği arasında zihniniz tam bir kaos ortamına dönebilir ve bir de paraben içeren içermeyen ürünleri ayırmak sizler için daha büyük stres yaratabilir.
Bazı kişiler, bir cilt bakım ürününün insan sağlığına ve cildine güvenilir, temiz bir içerik sunup sunmadığının nereden anlaşılacağını merak eder. Bir diğer yandan artık kullanıcı taleplerinin artmasının da etkisi ile birçok marka ürün ambalajı üzerinde “paraben içermez” uyarısı taşıyor. Paraben içermez uyarısı olan tüm ürünler güvenle kullanıma uygun mudur?
Elbette hayır. Çünkü bazı markalar paraben zararları çok bilindik hale geldiğinden dolayı paraben kullanmaktan vazgeçmiş olsalar dahi diğer zararlı olduğu bilinen koruyucu maddeleri tercih eder. Bu koruyucu maddelerin zararları daha az bilindiğinden dolayı kişiler tarafından fark edilmeyeceği, paraben içermez uyarısından dolayı güvenilir olduğunun düşünüleceğini sanırlar.
Phenoxyetnahol, paraben yerine kullanılan ve cilt bakımında cilde uygulandığında neredeyse paraben ile aynı etkileri gösteren bir madde. Bu nedenle bir ürün içeriğinin paraben içermemesi tamamen güvenle kullanıma uygun bir ürün olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle özel formülleri içerisinde bitki özlerine yer veren, içerik kısımlarını müşterilerinden kaçırmak yerine paylaşarak, bilinçli müşteriler edinmeyi amaçlayan, dermatolojik ve laboratuar testlerinden geçmeyi başarmış olan ve cilt problemlerine karşı günlük bakımda dermatologlar tarafından da tavsiye edilen güvenilir, saf içerikli markalara yönelmek en doğrusu olacaktır.
Paraben ve bunun yanı sıra ciltte en ufak hasar bırakacak hiçbir zararlı kimyasala yer verilmeyen Bioderma, Avene, Vichy, Ceradolin, Darphin, Esthederm, Skinceuticals gibi eczaneler tarafından bakım ürünü olarak satışa sunulan markaları satın alabilirsiniz.
Eski dönemlerde temiz içeriklere ulaşmak oldukça zor ve ciddi bir bütçe ayırmak gerekiyordu. Oysa günümüzde bir online alışverişiniz esnasında dahi kapınıza kadar sipariş edebileceğiniz temiz, dermatolojik testler tarafından onaylanan, dermatologların gözde markaları haline gelen dermakozmetik ürünleri her bütçeye hitap eden fiyat aralıkları ile satışa sunulmaktadır.
Tek tıkla ulaşmanızın mümkün olduğu dermokozmetik ürünleri ile sıradan, zararlı ve özensiz içerik karışımlarından elde edilen cilt bakım ürünlerinin arasındaki fiyat farkı sizi biraz şaşırtabilir. Ancak unutmayın ki, sağlığınız ve cildiniz bu yatırımı hak ediyor!
Günlük kullanıma uygun olarak hiçbir koruyucu madde içermeyen dermokozmetik ürünler, son kullanma tarihlerine uygun kullanılmalıdır. Paraben içermemesinden dolayı tavsiye edilen son kullanma tarihi geçtiğinde ciltte koruyucu etkileri azalır, faydadan çok cildinize bakteri ve küf üreterek zarar getirmeye başlayacağından kullanım süresine dikkat edilmelidir.