Sağlıklı bir yaşam istiyorsanız öncelikle dikkat etmeniz gereken unsur, sağlıklı beslenmeden geçmektedir. Sağlıklı beslenme; vücudun enerjisinin yüksek olması, sağlığının korunması, yaşam kalitesinin artması, kişinin ruh halinin pozitif olması gibi birçok şeyi kapsamaktadır.
Vücudun gereksinimi olan besinleri yeterli miktarda ve uygun zamanlarda alınması büyük önem taşımaktadır. Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sonucunda meydana gelen obezite (aşırı şişmanlık) birçok hastalığı da beraberinde getirmektedir. Bunun olmaması için yeterli ve dengeli beslenerek sağlığınızı korumalısınız.
İşte sizler için bazı sağlıklı beslenme tüyolarını listeledik:
Bir günde alınan kalorilerin dağılımı çok önemlidir. Bir öğüne çok yüklenip diğer öğünü geçiştirmek kan şekeri dengesinin bozulmasına neden olur. Bunun yanı sıra atlanılan öğün sizin bir sonraki öğüne kadar çok acıkmanıza ve o öğünde çok yemenize sebep olur. Her öğünde yeterli ve dengeli beslenmek; diğer öğünlerin kalori alımının daha rahat yapılmasının sağlaması demektir.
Her öğün önemlidir fakat kahvaltının daha özel bir yanı vardır. O da şudur ki; vücudumuzun gün boyu enerjiye ihtiyaç duyduğundan güne iyi bir kahvaltı ile başlayarak o enerjinin vücuda yüklenmesi onu altın öğün yapmaktadır.
Su, insan sağlığı için oldukça önemlidir. Suyu yeteri miktarda tükettiğiniz zaman, sindirim sisteminizin iyi çalışmasına, besinlerin rahatlıkla parçalanmasına, metabolizmanın hızlı çalışmasına, cildinizin ışıl ışıl görünümüne ve daha birçok şeye fayda sağlamaktadır. Uzmanlar yetişkin bir bireyin günde 2-2.5 litre su tüketmesini önermektedir.
Sağlığınız açısından tüketimini azaltmanız gereken üç beyaz: un, şeker ve tuzdur. Karbonhidrat değeri yüksek olan bu üç besin sağlığınız açısından risk oluşturmaktadır.
Tuz: Fazla miktarda tüketildiği zaman kan basıncının yukarı çıkmasına neden olarak tansiyonu olumsuz etkilerken, bunun yanı sıra kalp ve damar hastalıklarına, bağırsak hastalıklarına, böbrek taşı oluşumuna, vücutta su toplanmasına ve ödeme yol açabilmektedir.
Şeker: Fazla tüketildiği zaman obezite, diyabet, kalp ve dolaşım hastalıkları, hipertansiyon, diş çürümesi gibi hastalıkları da beraberinde getirmektedir.
Un: Kalori değeri yüksek olan bu besin fazla tüketildiği zaman kan şekerinin yükselmesine, sindirim sistemi bozukluklarına, obeziteye, hipertansiyona sebebiyet vermektedir.
Sebze ve meyveler insan sağlığı için vazgeçilmez besin grubudur.
*Hastalıklara karşı direnç oluşumunda etkilidir.
*Hücre yenilenmesi ve onarımı sağlarlar.
*Bol vitamin ve su deposudur. Bu sebeple kalorisi oldukça düşüktür.
*Büyüme ve gelişmeye yardımcı olur.
*Sağlıklı bir atıştırma görevini üstlenerek doygunluk sağlarlar.
Fasfood ve abur-cubur olarak nitelendirilen besin grupları içerisinde fazla miktarda yağ ve enerji içerdiğinden insan sağlığı için risk oluşturmaktadır. Bu yiyecekler fazla tüketildiği zaman obeziteye ve birçok hastalığa sebep olmaktadır.Bu nedenle tüketiminizi azaltmanızda hatta hiç hayatınıza dahil etmemeniz, sizin için daha sağlıklı olacaktır.
Yağın insan sağlığına faydası olduğu kadar zararları da vardır. Burada dikkat etmeniz gereken öncelik yağ seçiminiz olacaktır. Katı yağlardan (margarin, tereyağı vb.) uzak durmalı bunun yerine bitkisel sıvı yağları tercih etmelisiniz. Bir günde en fazla 3 yemek kaşığı sıvıyağ tüketerek sağlığınızı koruyun.
Kuru baklagillerin sağlığımıza büyük katkısı bulunmaktadır. Etten sonra en etkili protein kaynağı olmaları ve lifli yapıları ile içerisinde birçok vitamin, mineral bakımından oldukça zengindir. Yeterli miktarda tüketildiği zaman sağlımıza olan faydalarına gelin, kısaca bir göz atalım.
*Bağışıklık sistemini güçlendirir.
*Kalbi korur.
*Kabızlık şikâyetinin azalmasına yardımcı olur.
*Uzun süre tokluk hissi verir.
*Hafızayı güçlendirir.
Gördüğün gibi sağlıklı beslenmek için hayatında çok büyük değişikler yapmana gerek yok! Yeterli besinleri vücuduna dengeli ve zamanında alarak sağlığını koruyabilir ve kendini harika hissedebilirsin!