Cilt problemleri arasında herkesin mutlaka deneyimlediği sivilceler ya da diğer adıyla akneler, pek çok farklı sebeple ortaya çıkabiliyor. Cilt yatkınlığına ek olarak hava kirliliği, cilt yağlanması, bazı yiyecek ya da içecekler, fazla şeker tüketimi, cilt kaşınması ya da çamaşırlarınızı yıkarken kullandığınız yumuşatıcılar ciltte sivilce oluşumuna sebebiyet veren etkenler arasında. Bu yazımızda cildin farklı bölgelerinde çıkan sivilcelerin nedenlerine bakıyoruz. Ancak daha öncesinde sivilce nedir, sorusunun yanıtını vermekle işe başlayalım, sonrasında en yaygın sivilce çıkma nedeni ya da nedenlerini inceleyeceğiz.
Aslında sivilce denen durum, ciltteki kıl köklerinin ve yağ bezlerinin tıkanması olarak tanımlanıyor. Eğer cildiniz çok yağlıysa, yani cilt dokusu fazla miktarda sebum üretiyorsa, ölü deri hücreleriniz gözeneklerin içine sıkışabilir ve cildinize bu sebeple siyah noktalar belirebilir. Hatta bu durumu biraz daha ileriye taşırsak, cildinizdeki bakteriler bile bu gözeneklerin arasına kaçarak buralarda akne oluşumuna sebebiyet verebilir. Gençler arasında yaygın olmakla birlikte, sivilce oluşumunun belli bir yaş aralığı yok, diyebiliriz. Tipik bir sivilce kırmızı renkte, ucu sarı, iltihaplı ya da iltihapsız bir kabarcık şeklinde oluyor. En çok görüldüğü yerler arasında yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuzları saymak mümkün.
Her sivilcenin çıkma nedeni birbirinden farklı olabileceği için tedavisi de çeşidi olacaktır. Örneğin tamamen hormonal sebeplerle beliren sivilceler ilaç tedavisi gerektirebilirken, ergenlik sebebiyle oluşan akneler herhangi bir medikasyona gerek duyulmadan kendiliğinden geçecektir. Gelin, şimdi sivilcelerin çıkma nedenlerine daha yakından bakalım.
Şeker ve rafine gıdalar, vücudun metabolizmasını düzensizleştiren ürünler arasında yer alıyor. Eğer siz de günlük olarak fazla şeker tüketiyorsanız, bu durum cildinizdeki sivilce artışının nedeni olabilir. Zira böyle bir diyet, vücudunuzdaki yağ üretimini artırdığı için akne oluşumunu da hızlandırıyor. Böyle bir durumdan muzdaripseniz, dermatoloğunuza danışarak vücudunuzun belirli yerlerinde oluşan sivilceler için önlem alabilirsiniz.
Cilt dokusu üzerinde yer alan gözenekler belirli sebeplerle tıkanıyor. Bu sebepler arasında en bilineni tabi ki kir ve yağ. Aslında bunlar oradaki ölü deri hücreleriyle birleştiğinde bakteri üremesini de hızlandırıyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için cildinizi düzenli olarak temizleyip kirden ve ölü derilerden arındırmanız şart. Bunun için üretilmiş pek çok tonik ve losyonu satın alarak günlük cilt temizliğiniz için kullanabilirsiniz.
Her gün yüzünüze uyguladığınız makyaj, ciltteki gözenekleri tıkayarak oralarda yağ ve bakteri oluşmasına sebep olabilir. Dolayısıyla içinde petrol türevi, suni renklendirici ve koku içeren ürünlerden uzak durmanızda fayda var. Ayrıca makyajınızı her gün mutlaka güzelce temizlemeniz gerekiyor. Böylece cildinizi fondötenlerin, rujların ya da maskaraların zararlı etkisinden kurtarabilirsiniz.
Tırnak içleri, adeta bakteri yuvasıdır. Dolayısıyla eğer sivilcelerinizi kaşır ya da koparırsanız, oraya yeni bakteriler eklemiş olabilirsiniz. Böylece sivilcelerinizden kurtulmak isterken yeni sivilce oluşumuna sebebiyet vermiş olursunuz. Dolayısıyla siz siz olun, sivilcelerinize tırnak sürmeyin!
Dış dünyadaki pek çok etken; cildimizdeki sebumu, hücre üretimini ve kan akışını etkileyebilir. UV ışınları ve mevsimsel değişimler de bu etkenlerden sadece ikisi. Ayrıca bir de eğer mutfakta yoğun ısıya, neme ve buhara maruz kalarak çalışıyorsanız, cildinizdeki sivilce oluşumu da artış gösterebilir. Bu gibi durumları yaşıyorsanız, yatmadan önce cildinizi mutlaka iyice temizlemelisiniz.
Çamaşır yıkama esnasında kullanılan deterjanlar ve yumuşatıcılar, sizin sandığınızdan çok daha tehlikeli olabilir. Bu ürünlerin içindeki kimyasallar, hayvansal yağlar ve parfümler vücut ısısıyla birlikte deri içine direkt nüfuz ederek cildinizde bazı hastalıklara neden olabilir. Bu sebeple eğer illa yumuşatıcı kullanmak istiyorsanız, piyasadaki en doğal ve organik türevleri seçmenizde yarar var. Böylece bu ürünlerin zararlı etkilerini minimize etmiş olursunuz.
Tüm bu sebepleri de öğrendikten sonra sırada sivilceye ne iyi gelir ve en iyi sivilce kremleri hangileri, sorularını yanıtlamak var.
Çenede sivilce, genellikle çene bölgesinde yoğunlaşan akneler olarak tanımlanıyor. Çoğu zaman içi iltihaplı olabilen bu sivilceler can sıkıcı olduğu kadar acı verici de olabilir. Yağlanma ve sebum üretimine çok müsait olan bu bölgede akne oluşumun en çok görülen sebeplerinden biri aşırı yağlanma. Dolayısıyla yağlı ciltlere özel olarak üretilen temizleme ürünleriyle cildinizi düzenli olarak kirden ve yağdan arındırmanızda fayda var. Böylece çenenizdeki aknelerin kısa sürede azaldığını görebilirsiniz.
Peki, çenedeki iltihaplı sivilceye ne iyi gelir? Bunun için pek çok seçeneğe birlikte bakmak lazım.
Sivilce oluşumunun en sık görüldüğü bölgelerden bir diğeri de sırt. Sırtta sivilce genellikle üst sırt bölgesinde görülür. Peki, sırtta sivilce neden çıkar? Buna neden olabilecek nedenleri sizin için aşağıda listeledik.
Tüm bunlara ek olarak sırttaki sivilceye ne iyi gelir, sorusunun yanıtı ise aşağıda:
Elma sirkesi, antibakteriyel özellikte olduğu için ciltteki sivilcelere iyi gelen bir ürün. Dolayısıyla eğer sırtınızda sivilceler çıkıyorsa, bunun için bir bardak suyun içine 2 çay kaşığı elma sirkesi ekleyip, sırtınızdaki sivilcelerin üzerine uygulayabilirsiniz.
Tıpkı sirke gibi çay ağacı yağı da antibakteriyel özelliği sayesinde sivilcelerin kurutulmasında etkili olan bir diğer ürün. Bu yağı sırtınızdaki aknelerin üzerine sürdüğünüzde, anında sonuç almanız mümkün. Öyle ki çay ağacı yağı, sırtta sivilce problemi yaşayanların kurtarıcısı olarak biliniyor. Denemekte yarar var.
Zerdeçal, her derde deva. Hatta sırtınızdaki sivilcelere bile. Zerdeçalı ister toz ister kök olarak satın alıp sırtınızdaki sivilcelere sürdüğünüzde akne tedavisini başarılı şekilde başlatabilirsiniz.
Limonun asidik yönünü bilmeyen yok. Bu doğal asit sayesinde vücudunuz ölü derilerden arınıyor, ciltteki gözenekler açılıyor ve akne üreten bakteriler ciltten uzaklaşıyor.
Sivilce nedir ve nasıl çıkar, konularının detaylarını anlattıktan sonra sırada en iyi sivilce kremi hangisi, sorusunun yanıtını öğrenmek var. En iyi sivilce kremleri listemizde sizin için Bionike, Bioderma ve Dermoday markalarının ürünlerine yer verdik. Gelin, hep birlikte bakalım.
Cilt bakımında sıklıkla tercih edilen doğal içerikli Bionike, sivilce önleyici ve tedavi edici ürünleriyle karşınızda. Kızarıklık ve hassasiyet karşıtı bu kremlerin isimlerini aşağıda görebilirsiniz.
Bioderma da sivilce ve akne oluşumunun önlenmesinde kullanılabilen bir diğer marka. En popüler akne karşıtı ürünlerinden bazılar da şöyle:
Listemizin son ismi, Dermoday. Dermatolojik anlamdaki ürünleriyle adından söz ettiren Dermoday'in akne ve sivilce karşıtı ürünlerinden bazılarını sizin için derledik.
Kısacası, siz de vücudunuzun herhangi bir yerinde beliren sivilcelerden muzdaripseniz, hekim tavsiyesiyle bu kremlerden ya da doğal yöntemlerden birini kullanarak akneleri tedavi edebilirsiniz. Unutmayın, tükettiğiniz gıdalara dikkat ederek ve dış etkenlerden azami düzeyde korunarak sivilce oluşumunu başlamadan durdurabilirsiniz. Herkese sağlıklı günler!