Uyku apnesi, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sağlık problemlerinden biridir. “Uyku apnesi nedir?” sorusunun cevabı kısaca, uyku esnasında solunumun ani ve tekrarlayıcı şekilde durması olarak özetlenebilir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de bu rahatsızlığı yaşayan kişiler %5 ile %10 arasında bir oranda değişkenlik gösterir. Uyku apnesi 3 farklı alt tipte incelenir;
Genellikle üst solunum yollarındaki tıkanıklık sonucu oluşur ve en sık karşılaşılan tiptir. Solunum, hava kanallarındaki fonksiyon kaybı sebebi ile tamamen ya da kısmen durur. Bunun sonucunda meydana gelen oksijen düşüklüğü, kişilerde hâlsizliğe yol açar.
Solunumu kontrol eden kaslara doğru sinyallerin ulaşamaması sonucu oluşur. Bu durum, nörolojik rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Santral uyku apnesi; baş ağrısı, gün içerisinde uykulu hissetme ve konsantrasyon eksikliği gibi şikâyetlere neden olabilir.
Kişilerde hem tıkayıcı hem de santral uyku apnesinin görüldüğü durumlardır. Hava kanallarındaki tıkanıklığın tedavi edilmesine rağmen nefes alma problemlerinin devam etmesi sonucunda hastalara bu teşhis konur.
Bu rahatsızlık, yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da sıklıkla görülebilir. Genellikle tıkayıcı ve santral tipteki apnelerin şikâyetleri benzerdir. Bu sebeple kişiler, iki durumun ayrımını yaparken zorluk yaşayabilir. Uyku apnesinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Uyku apnesinin nedenleri, alt tiplerine göre çeşitlilik gösterebilir. Tıkayıcı olan tip, boğazın arkasında bulunan kasların gevşemesi sonucu oluşur. Bu kaslar, küçük dil ve bademciği yan taraflarda tutar. Kaslar gevşediği takdirde küçük dil ve bademcik hava kanallarını kapatabilir. Bu durumda da kişi uyku sırasında yeterince hava alamaz ve oksijenden mahrum kalır. Oksijen seviyesi düşmeye başladığında ise beyin sinyal vererek kişiyi uyandırır. Kişi genellikle uyanık kaldığı süreyi hatırlamaz. Bu durumu sık bir biçimde yaşayan kişiler, gün içerisinde bitkin ve hâlsiz hisseder.
Bu rahatsızlıktan muzdarip olan kişiler, “Uyku apnesi nasıl geçer?” sorusunun cevabını arar. Tedavi yöntemleri, hastalığın tipine göre çeşitlilik gösterir. Kişilerin yaşam tarzında yapacağı değişiklikler, hastalığın tedavi edilebilmesi için önem arz eder. Alkol ve sigara kullanımını azaltmak hastalığın seyrinin kötüye gitmesini engeller. İleri derecedeki üst solunum yolu darlıklarında ise cerrahi müdahalelere gerek duyulabilir.
Bu rahatsızlığa evde çözüm bulmak isteyen kişiler, Nar Ecza'dan temin edebilecekleri uyku apnesi protezini kullanabilir. Horlama protezleri, ilk geceden itibaren etkisini gösteren ürünlerden bir tanesidir. Kullanan kişilerin %94'ü, rahat ve konforlu bir uyku geçirdiklerini belirtir. Bu ürünler, sporcuların kullandığı ağız koruyucularına benzer. Uyku esnasında alt çeneyi öne doğru sabitler. Böylece havanın gırtlaktan geçmesini destekleyerek rahatça nefes almanızı sağlar. Standart ve küçük boy dişlikler, farklı çene yapısına sahip kişilerin kullanımı için özel olarak tasarlanır. Ayarlanabilir çubukları sayesinde çene mesafesine tam olarak uyum sağlar. Nar Ecza, birbirinden kaliteli ürünleri ile sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.