Whatsapp Destek
Menü
Menü
Hesabım
Şifremi Unuttum
Üye Ol
Sepetim
Yağ Hiperplazisi Nedir?
29.06.2021

Yağ Hiperplazisi Nedir?

Yağ bezeleri vücudunuzun tümündeki saç köklerine bağlıdır ve cildinizin yüzeyine sebum salgılarlar. Sebum yağ ve hücre kalıntılarından oluşan cildinizin esnek ve nemli kalmasına yardımcı olan hafif yağlı bir tabaka oluşturur. 

 

Yağ hiperplazisi, yağ bezleri sıkışan sebum ile genişlediğinde ortaya çıkar. Bu durum, ciltte, özellikle de yüzde parlak şişlikler oluşturur. Bu şişlikler zararsızdır, fakat çoğu kişi kozmetik sebeplerden dolayı onlardan kurtulmak istemektedir.

 

Yağ Hiperplazisi Nasıl Görünür?

 

Yağ hiperplazisi ciltte sarımsı veya et renginde şişliklere yol açar. Bu şişlikler parlaktır ve genellikte yüzde ortaya çıkarlar. Ayrıca, boyutları 2 ila 4 milimetre arasındanadır ve ağrıya yol açmazlar.

 

Bazen yağ hiperplazisi, bazal hücreli karsinom ile karıştırılabiliyor. Bazal hücreli karsinomun yol açtığı şişlikler genelde pembe veya kırmızı renklidir ve hiperplazinin yol açtığı şişliklere kıyasla çok daha büyüklerdir. Doktorunuz hangi hastalığa sahip olduğunuzu tespit etmek için size biyopsi yapacaktır. 

 

Yağ Hiperplazisine Ne Yol Açar?

 

Yağ hiperplazisi genelde orta ve ileri yaştaki bireylerde görülür. Ten rengi açık olan ve güneş ışınlarına çokça maruz kalmış kişiler yağ hiperplazisine daha yatkındır.

 Yağ Hiperplazisi

Yağ hiperplazisi genetik nedenler dolayısı ile de ortaya çıkabilir. Aile bireylerinden biri daha önce yağ hiperplazisi geçiren kişiler genellikle kendileri de hiperplaziye yakalanırlar. Ayrıca, bazı kanser riskini artıran nadir bir genetik bozukluk olan Muir-Torre sendromu olan kişilerde sıklıkla yağ hiperplazisi geliştirir.

 

Yağ hiperplazisi genellikle zararsız olsa da Muir-Torre sendromu olan kişilerde bir tümör belirtisi olabilir.

 

İmmünsüpresan bir ilaç siklosporin (Sandimmune) alan kişilerin de yağ hiperplazisi gelişme olasılığı daha yüksektir.

 

Yağ Hiperplazisi Nasıl Tedavi Edilir?

 

Eğer şişlikler sizi rahatsız etmiyor ise, tedavi görmeniz gerekmez.

 

Yağ hiperplazisinden kurtulmak için, etkilenmiş yağ bezelerinin alınmaları gerekir. Etkilenmiş yağ bezelerini başarılı bir şekilde çıkarmak için tedaviyi birden fazla kez uygulamanız gerekebilir. Sebumu kontrol etmek ve yağ bezelerini çıkarmak için birkaç seçenek vardır. Bu seçeneklerden bazıları:

- Elektrokoterizasyon: Elektrik yüklü bir iğne şişliği ısıtır ve yok eder. İşlemden sonra etkilenmiş bölgede kısa süreliğine yara kabuğu oluşur. Ayrıca tedavinin uygulandığı bölgede renk değişikliği de yaşanabilir.

 

- Lazer Terapisi: Bir sağlık uzmanı cildinizin üst tabakasını incelterek sıkışmış sebumu çıkarmak için lazer kullanabilir.

 

- Kriyoterapi:  Bir sağlık uzmanı şişlikleri dondurarak kolayca cildinizden soyulmalarını sağlayabilir. Bu seçenek de etkilenen bölgede renk değişikliğine neden olabilir.

 

- Retinol: Bir tür A vitamini olan Retinol, cilde uygulandığında yağ bezlerinin tıkanmasını azaltmaya veya önlemeye yardımcı olabilir. Reçetesiz olarak düşük konsantrasyonlu retinol satın alabilirsiniz, fakat, şiddetli vakaları tedavi etmek için izotretinoin (Myorisan, Claravis, Absorica) adı verilen reçeteli bir ilaç daha etkilidir. Retinolun işe yaraması için 2 hafta boyunca kullanılmalıdır. Yağ hiperplazisi genellikle retinol tedavisi bırakıldıktan yaklaşık bir ay sonra tekrar ortaya çıkmaya başlar.

 

- Antiandrojen İlaçlar: Yüksek testosteron seviyeleri yağ hiperplazisinin olası bir nedeni gibi görünmektedir. Antiandrojen reçeteli ilaçlar testosteron seviyelerini düşürür ve sadece kadınlar tarafından “son çare” olarak kullanılır.

 

- Sıcak Kompres: Şişliklere sıcak kompres uygulamak sebum birikintisini çözmeye yardımcı olabilir. Bu metod yağ hiperplazisini tedavi etmese de şişlikleri küçültüp daha az gözle görülebilir hale getirebilir.

 

Yağ Hiperplazisi Önlenebilir mi?

 Yağ Hiperplazisi

Yağ hiperplazisini önlemenin bir yolu olmasa da riskini azaltabilirsiniz. Yüzünüzü salisilik asit veya düşük konsantrasyonlu retinol içeren bir temizleyici ile yıkamak yağ bezlerinin tıkanmasını önlemeye yardımcı olabilir. 

 

Yağ hiperplazisi güneşe maruz kalma ile bağlantılıdır, bu yüzden, mümkün olduğunca güneş ışınlarından uzak durarak riskinizi azaltabilirsiniz. Güneşe çıktığınızda, en az 30 SPF'li bir güneş kremi kullanın ve kafa derinizi ve yüzünüzü korumak için bir şapka takın.

 

Sonuç Olarak

 

Yağ hiperplazisi zararsızdır fakat şişkinlikler bazı kişileri rahatsız edebilir. Eğer şişkinliklerden kurtulmak istiyorsanız doktorunuza danışabilirsiniz. Doktorunuz cilt tipiniz için en uygun olan tedavi yöntemini tespit edecektir.

Sadece sonuçları görmek için birkaç tedavi türünü denemeniz gerekebileceğini ve tedaviden sonra şişkinliklerin geri dönebileceğini unutmayın.

Kaynak

Blog Son Eklenenler
Pastil Nedir? Nasıl Kullanılır
Pastil Nedir? Nasıl Kullanılır

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Günümüzde pek çok kişi, özellikle de mevsim geçişlerinde, boğaz ağrısı ve öksürük gibi rahatsızlıklarla başa çıkmak için çeşitli yöntemlere başvurur. Bu yöntemlerin başında ise hem pratik hem de etkili bir çözüm olan pastiller gelir...

Devamını Oku
07.11.2024
Kıvırcık Saç Bakım Rutini Nasıl Olmalı?
Kıvırcık Saç Bakım Rutini Nasıl Olmalı?

Saç Bakım Tüyoları

Kıvırcık saçlar, bakım rutinleri ve doğru ürün seçimlerinin önemiyle benzersizdir. Bu rehberde, kıvırcık saçların bakım yolculuğunda ihtiyacınız olan her şeyi öğreneceksiniz. Kıvırcık saç tipine özgü temel bakım adımlarından...

Devamını Oku
30.10.2024
Astaksantin Nedir Ne İşe Yarar?
Astaksantin Nedir Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Son yıllarda sağlık ve beslenme alanında adından sıkça söz ettiren bir antioksidan olan astaksantin, doğal bir pigment olarak dikkat çekmektedir. Peki, astaksantin nedir ve sağlığımız için neden bu kadar önemlidir?  

Devamını Oku
23.10.2024
Cranberry Nedir? Ne İşe Yarar?
Cranberry Nedir? Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Cranberry, son yıllarda sağlık ve beslenme alanında adından sıkça söz ettiren mucizevi bir meyve olarak dikkat çekiyor. Peki, bu kırmızı renkli, küçük ve ekşi meyve hakkında ne kadar bilgiye sahibiz?  

Devamını Oku
17.10.2024
B Vitamini Nedir? Nelerde Vardır?
B Vitamini Nedir? Nelerde Vardır?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

B vitamini, sağlık ve esenlik için kaçınılmaz olan temel besin öğelerinden biridir. Ancak birçok insan, bu hayati vitamini yeterince alıp almadığı konusunda ne kadar bilgi sahibi?

Devamını Oku
10.10.2024
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi
C Vitamini ve Bağışıklık Sistemi

Sağlıklı Yaşam İpuçları

C vitamini, vücut için hayati öneme sahip bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde önemli bir rol oynar. Bağışıklık sistemi, vücudu hastalıklara karşı koruyan doğal savunma mekanizmasıdır.  C Vitamine dair detaylı bilgi yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Atopik Cilt Nedir?
Atopik Cilt Nedir?

Cilt & Vücut Bakımı

Atopik cilt, genellikle kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtilerle kendini gösteren kronik bir cilt durumudur. Bu durum, cildin doğal bariyerinin zayıflaması sonucu dış etkenlere hassas hale gelmesiyle ortaya çıkar.   Detaylar yazımızın devamında...

Devamını Oku
23.02.2024
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?
Arjinin Nedir, Ne İşe Yarar?

Sağlıklı Yaşam İpuçları

Arjinin, vücutta çeşitli önemli işlevleri yerine getiren bir aminoasittir.  Arjinin vücudunuzda ne işe yaradığı, eksikliğinde oluşacak belirtiler ve daha fazlası yazımızın devamında...

Devamını Oku
18.01.2024
T-Soft E-Ticaret Sistemleriyle Hazırlanmıştır.